Att bygga en skola från grunden

I augusti 2017 slog vi upp dörrarna till vår allra nyaste grundskola i Helsingborg, Gustavslundsskolan. Intresset var stort, både från blivande elever och medarbetare, och vi tar med oss mycket erfarenhet inför vår kommande tillväxt inom Helsingborgs stads skolor.

En skolgård.

Till höstterminens start 2017 öppnade vi i Helsingborgs stads skolor en helt ny grundskola för årskurs F-9 som ska kunna ta emot maximalt 450 elever och mottagandet var väldigt positivt.

– Det gick över förväntan. Varje dag är en ny positiv utmaning där man vid dagens slut vet en sak. Det är att relationerna växer starkare för varje dag som går och vi tillsammans på Gustavslundsskolan får människor att växa, säger Gustavslundsskolans rektor Lotta Hejdesten.

Lotta Hejdesten, rektor på Gustavslundsskolan.

Lotta rekryterades som rektor till skolan medan den höll på att byggas och fick vara med om att bygga upp skolan helt från grunden, att fylla den med både medarbetare och material.

– Det har varit spännande och utmanande. Vi har haft möjligheten att skapa en kultur där inget sitter i väggarna. Vi kan ta med oss de framgångsfaktorer vi har erfarenhet av från våra tidigare arbetsplatser och bygga tillsammans, säger Lotta.

Vilka utmaningar har ni haft?

– Så klart att rekrytera rätt pedagoger och samtidigt försöka förstå vad det innebär i innehåll, tid och kraft att dra igång en helt ny skola. Samtidigt ska vi också skapa team där vi växer som människor och är nyfikna på varandra. Varandras olikheter ska bli vår styrka.

Två av de som rekryterades inför uppstarten är förstelärarna Louise Lindelöf och Christian Jansson som båda lockades av att vara med om något nytt.

– Nyfikenheten att forma och skapa något från början där inget sitter i väggarna var stor. Att våga prova nya arbetssätt och möta nya arbetskollegor i en digital och formbar lärmiljö, säger de.

Så hur är det då att starta upp en helt ny grundskola, på en helt ny plats, i en helt ny byggnad? Rektor Lotta Hejdesten tar i alla fall med sig en erfarenhet.

– Det finns inga givna svar utan med mod att våga kommer vi långt. Då behövs uthållighet, relation och glädje.

Besök Gustavslundsskolans webb här.

Läs mer om hur Helsingborgs stads skolor växer och kommer att växa här.

Avbryt

Lämna en kommentar