Fem snabba till Ingrid

Nyfiken på eventuella kollegor? Vill du veta varför de har valt Helsingborgs stads skolor som sin arbetsplats? Här kan du läsa en intervju med en av våra medarbetare, Ingrid Aulin Larsson, litteraturpedagog på Raus Planterings skola.

Ingrid Aulin Larsson är litteraturpedagog på Raus Planterings skola och de förskolor som ingår i samma område. Hon har jobbat som förskollärare i 25 år och som litteraturpedagog i 13 år. Sedan mer än 15 år föreläser hon lite då och då om boksamtal och läsning både i Helsingborgs stad och i andra kommuner.

Hur kom det sig att du valde att jobba i just ditt område?

– När jag arbetade på stadsbiblioteket i ett projekt som hette Boksnurran, som bland annat handlade om förskolebarns lässtunder och litteraturmiljöer, fick jag ofta höra att pedagogerna inom mångkulturella områden tyckte att det var svårt att få läsningen att fungera. När jag sedan fick erbjudande om att börja arbeta på en förskola i vårt område var det kul att ta chansen och se hur det gick att utveckla våra lässtunder. Efter tre och ett halvt år skapade min dåvarande chef tjänsten som litteraturpedagog som jag nu har haft i tolv år.

Vad är det bästa med att jobba på de enheterna?

– Jag ser en stor fördel med att jag både arbetar mot förskolan och skolan. Att kunna följa och vara med att utveckla barnens och elevernas lyssning och läsning ger många fördelar. Jag vet vad de har för litterära erfarenheter att bygga vidare på och vad de är intresserade av. Det är även bra för att kunna hjälpa barnen att utvecklas som boksamtalare. För närvarande läser och boksamtalar jag med 19 olika barn/elevgrupper per vecka vilket gör att jag blir väldigt medveten om hur jag ska göra för att barnen ska kunna klara av att vara närvarande och lyssna aktivt. Vi satsar mycket på våra barns och elevers litterära utveckling och det är något av det viktigaste vi kan ge dem.

Hur är dina kollegor?

– Jag har glädjen att ha kollegor som alltid är beredda att ställa upp för varandra och våra elever. För att vårt arbete ska fungera måste vi kunna vara flexibla och tänka om när det inträffar förändringar. Vi har högt i taket och nära till ett gott skratt.

Vad är det viktigaste uppdraget en chef har?

– Att kunna få skolan till att vara en fungerande enhet där allas kompetens används på bästa sätt. Att vara en tydlig och inlyssnande ledare.

Om du fick bestämma – vad hade du infört för förändringar på ditt jobb?

– Att jag kunde klona mig och läsa för ännu fler grupper. Vi ser hur stor effekt boksamtal i små grupper har på språkutveckling och den personliga utvecklingen. Våra barn är medvetna läsare och kommer ihåg vilka böcker de fick uppleva i boksamtalet när de var små. Jag hade gärna läst ännu mer, men tiden begränsar mig.

Häng med Ingrid för ett besök på hennes arbetsplats: