Fem snabba till Roger

Nyfiken på vad våra kollegor säger om sin arbetsplats och sin karriär? Här kan du läsa en intervju med en av våra medarbetare, Roger Andersson, slöjdlärare på Maria Parkskolan.

Roger Andersson är slöjdlärare och har arbetat i Helsingborg stads skolor i snart 26 år. I augusti var han med och startade upp verksamheten i Maria Parkskolans nya skolbyggnad.

Hur känns det att ha arbetat som lärare i över 25 år?

– För ett år sedan blev jag inkallad till vår kanslist som informerade mig om att jag med stormsteg närmade mig guldklockan. Efter ett tag när den värsta chocken lagt sig över vart alla dessa år tagit vägen tänkte jag tillbaka på alla skolor (Rydebäckskolan, Högastensskolan, Nicolaiskolan, Norrehedskolan, Västra Berga skola och Maria Parkskolan) jag jobbat på och så mycket som egentligen hänt. Att jag innan dess även jobbade i Landskrona kommun har ju bidragit till många minnen.

Har du något annorlunda minne du vill dela med dig av?

– Ett minne av många som är svårt att glömma är när en elev på en skola med stolthet berättade att han hade fått en vit mus i present när han fyllde år. Att han sen berättade med stor glädje att han tagit med den och att den låg i fickan på hans jacka som hängde utanför salen. Jag bröt lektionen och bad att få följa med ut för att kontrollera saken. Musen hade som möss gör bitit ett lagom stort hål i fickan och har vad jag vet inte synts till sedan dess. Det har inte hänt sedan dess att jag behövt ringa till förälder i dylikt ärende. Denna incident berättar rätt mycket om hur det är att jobba som lärare då du aldrig på väg till ditt jobb vet vad som kommer att ske under dagen.

Hur skulle du beskriva dina kollegor?

– Under alla år som lärare har jag haft många goda kollegor som med självklarhet mött elever och visat stor respekt för hur man kan forma dessa till goda samhällsmedborgare. Jag har även i alla år haft kolleger som på ett självklart sätt delat med sig av sin kunskap men även villigt informerat omgivningen om sina brister, dessa män och kvinnor har man stor respekt inför.

Vad får dig att utvecklas inom din yrkesroll?

– Att jag nu får vara med och öppna en ny enhet (Maria Parkskolan) gör att man får en nytändning i yrket. Jag känner också att jag under mina många år som lärare i Helsingborg har utvecklats mycket genom att då och då bytt arbetsmiljö och kolleger.

Om du fick bestämma – vad hade du infört för förändringar på ditt jobb?

– Är det något som oroar mig inför framtiden i mitt yrke är det att mer och mer av min tid går åt till administration istället för att möta eleverna fysiskt. Detta är inte till gagn för någon utan ett oerhört slöseri av tid och kompetens.

Häng med Roger för ett besök på hans arbetsplats:

Avbryt

Lämna en kommentar