”Hjärnan förstärks allra mest av att vi är fysiskt aktiva”

Vi i Helsingborgs stads skolor brinner för en skola på vetenskaplig grund och vill hela tiden utvecklas och ta del av ny forskning och innovationer. Därför erbjuder vi ett stort mått av fortbildning och föreläsningar för att du som medarbetare ska känna att du också utvecklas. Hösten 2016 var till exempel Anders Hansen, specialistläkare i psykiatri, i Helsingborg och pratade bland annat om vikten av fysisk aktivitet vid inlärning. Vi filmade hela kalaset och nu bjuder vi på Anders föreläsning i sin helhet här nedan.

En av initiativtagarna till att just Anders Hansen bjöds in var Gustaf Andersson, utvecklingsstrateg vid Elevhälsan i Helsingborgs stad, som även han ser stora fördelar med att kombinera fysisk aktivitet och skolarbete. Gustaf arbetar även med Bli ditt bästa jag som du kan läsa mer om här.

Gustaf Andersson
Gustaf Andersson

Varför erbjuder vi den här typen av fortbildning/föreläsningar för våra medarbetare?

– Det är naturligt för oss att lyfta fram forskningen bakom de arbetssätt vi använder. Mycket forskning kring hjärnan är ganska ny, så då blir det ännu viktigare att hålla sig uppdaterad.

Vilka är det här till för?

– Att veta hur vi får kroppen och hjärnan att fungera så bra som möjligt är viktigt för oss alla. Tack vare efterpubliceringen på nätet kan alla nu få tillgång till föreläsningen och dess budskap.

Varför är det här viktigt för just Elevhälsan i staden?

– Det är ett förhållandevis enkelt och effektivt sätt att arbeta både hälsofrämjande och förebyggande. Vi har en lång och fin tradition av att arbeta med de här frågorna i staden.

Varför bjöd ni in just Anders Hansen?

– Anders Hansen är det bästa alternativet.

Varför fysisk aktivitet + skolan = sant?

– Fysisk aktivitet gör att vi mår bättre och skapar även bättre förutsättningar för arbetsro och inlärning. Så viktigt att alla elever hittar ”rörelseglädje” på olika sätt.

Till sist, lever du som du lär?

– Jodå, jag rör på mig en del. Det blir mest padeltennis och löpning. Men det viktigaste är nog vardagsmotionen; alla steg räknas!

Avbryt

Lämna en kommentar