Miljökämpen som skapade sin egen formverkstad

Det är möjligt att påverka sin arbetsmiljö på många olika sätt. Slöjdläraren Per Kléen som är både miljöansvarig och skyddsombud har ritat Nicolaiskolans formverkstad.

Per Kléen har tjänstgjort som lärare i 38 år och har hela tiden arbetat med miljö och hållbar utveckling. I början skedde arbetet ideellt men numer är det en del av hans arbetsuppgifter.

Arbetar för att må bra

Det är viktigt för Per att kunna vara med och påverka. Detta får han möjlighet till i sina roller som skyddsombud och ansvarig för miljö- och hållbarhetsfrågor på Nicolaiskolan.

– Jag brukar säga att jag varje dag arbetar för att må bra. Att ha en god arbetsmiljö och ett bra arbetsklimat är viktiga faktorer för att må bra hela dagen. Samtidigt får man vara beredd på att ta konflikter med både skolledning och kollegor, alla har inte alltid samma uppfattning om en specifik fråga.

Per ser flera vinster i att vara med och påverka, bland annat för elevernas intresse av att vilja ta mer plats.

– Vi jobbar för att våra elever ska vilja vara delaktiga och ifrågasätta. För mig är det därför viktigt att föregå med gott exempel genom mitt engagemang i olika frågor. Det tror jag smittar av sig på eleverna.

Ritade sin egen formverkstad

Per påverkade även i högsta grad sin närmaste arbetsmiljö i samband med att Nicolaiskolan skulle flytta in i sina nya lokaler 2007.

– Det var väldigt bråttom när vi skulle flytta till våra nya lokaler och arkitekterna hade fullt upp så jag tog initiativet till att utforma vår formverkstad. Eftersom jag hade kunskap om hur en verkstad för gymnasieelever skulle utformas på bästa sätt med bland annat rätt typ av skyddsfunktioner skyndade jag säkert på arkitekternas arbete med 2-3 månader. De ifrågasatte aldrig mina förslag utan allt jag rekommenderade köptes in. Så för min del har det varit väldigt lyckat, det är en ljus och fin lokal att jobba i och så luktar det självklart gott här inne.

Har världens bästa jobb

Redan i grundskolan visste Per att han ville bli slöjdlärare. Under årens lopp tycker han att sin tjänst bara blivit bättre och bättre.

– Jag har fått ta mer plats på alla skolor som jag har arbetat på och det är kanske för att jag har ett brinnande intresse för det jag håller på med. Utformningen på den tjänst jag har idag på Nicolaiskolan finns inte någon annanstans i Sverige, den är ganska unik. Jag anser själv att jag har världens bästa jobb.

Avbryt

Lämna en kommentar