Patrik återvände till jobbet i Helsingborg – trots pendlingen

Patrik Lindström är en av många som dagligen pendlar till sin arbetsplats i Helsingborg. Just pendlingen fick honom att tacka ja till en annan tjänst i sin hemkommun. Men saknaden blev för stor och efter bara några veckor var han tillbaka på sitt jobb som slöjdlärare på Drottninghögsskolan.

Patrik Lindström har ett förflutet som fritidspedagog. Efter ett års studier via lärarlyftet blev han behörig lärare och fick för snart fyra år sedan anställning som slöjdlärare på Drottninghögsskolan.

Efter en tid fick Patrik ett jobberbjudande i sin hemkommun. Det skulle betyda att han slapp pendlingen och han bestämde sig för att tacka ja. Men han saknade kollegorna och eleverna på Drottninghögsskolan och efter bara några veckor blev det bestämt att han återvände till Helsingborg, och det ångrar han inte.

– Jag trivdes så himla bra, jag ville egentligen inte sluta arbeta i Helsingborg. Jag tycker att man ska känna sig mätt när man lämnar en tjänst och det var inte jag, tvärtom var jag mitt uppe i en arbetsprocess och kände mig långt ifrån klar.

Eget ansvar och stor frihet

Det finns många anledningar till att Patrik trivs så bra på Drottninghögsskolan att han tycker det är värt att pendla fram och tillbaka.

– Det bästa är eleverna förstås! Jag tycker om att arbeta i ett område där det är mångkulturellt och där kunskapsnivåerna många gånger varierar eleverna emellan. Jag uppskattar verkligen mångfalden bland både elever och kollegor som finns på den här arbetsplatsen.

Patrik värdesätter att han har en stor frihet i sin yrkesroll. Genom ett stort eget ansvar planerar och utformar han själv undervisningen i slöjdsalen. Han upplever även att Drottninghögsskolan erbjuder en ekonomisk frihet.

– Om jag exempelvis behöver köpa in virke till ett projekt i träslöjden har jag kunnat göra det. För mig är det jätteviktigt att ha de ekonomiska förutsättningarna för att kunna erbjuda eleverna den bästa undervisningen.

Förmåner som betyder mycket

Utöver de arbetsrelaterade fördelarna lokalt på skolan anser Patrik att Helsingborgs stad erbjuder sina anställda generösa arbetsvillkor.

– Jag upplever att jag blir sedd som anställd i staden, det kan vara alltifrån att få en julklapp, bli bjuden på julmiddag eller det generösa friskvårdsbidraget på 3000 kr om året. Det kan anses som små saker i det stora men för mig betyder det mycket när jag ska välja arbetsplats. Dessutom tycker jag att det är bra betalt.

Utnyttjar pendlingstiden på rätt sätt

Överlag tycker Patrik att det fungerar bra att tågpendla. Ibland kan han bli försenad när det blir strul i tågtrafiken, men han upplever att kollegorna då har förståelse för detta. Även utan förseningar tar det tid att pendla, men tiden kan utnyttjas till både nytta och nöje.

– Antingen kan jag sitta och arbeta med exempelvis planering och bedömning eller så tar jag med en bra bok i ryggsäcken och läser på tåget. Vissa dagar passar jag helt enkelt på att vila så jag känner mig pigg när jag kommer hem.

Avbryt

Lämna en kommentar