Vet du vad Pedagogsajten är?

Visste du att vi tillsammans med de övriga tio kommunerna i Familjen Helsingborg driver en sajt av, med och för pedagoger kallad just Pedagogsajten? Det är bara en av alla extraresurser du som anställd inom Helsingborgs stads skolor har tillgång till. Läs vår intervju med huvudredaktör Josefine Hulthén Åkerblom för att få veta mer om vad Pedagogsajten är och vad du kan hitta där.

Hallå där Josefine! Vem är du?

– Jag heter Josefine Hulthén Åkerblom. Jag arbetar som kommunikatör på skol- och fritidsförvaltningen på avdelningen för kommunikation och marknad och mitt huvudansvar är Pedagogsajten Familjen Helsingborg. I mitt arbete skriver jag reportage och artiklar om Helsingborgs kommunala skolor och förskolor. Det händer också att jag gör en och annan film. En stor del av mitt arbete är det redaktionella arbete med att samordna för att alla pedagoger i de 11 kommunerna inom Familjen Helsingborg ska kunna dela med sig genom att blogga och publicera på sajten.
Jag är legitimerad förskollärare med inriktning mot skapande verksamhet, därför tycker jag att det är lite extra kul med just förskolans utveckling och pedagogik.

Vad är Pedagogsajten?

– Pedagogsajten är en webbplats där grundtanken är att det ska vara lätt både att dela och att ta del av. Med det menar vi att tanken är att du som arbetar i förskola eller skola ska kunna surfa in på Pedagogsajten och lätt hitta inspiration eller konkreta tips på saker att göra i ditt klassrum eller med dina elever, men också att det ska vara enkelt att själv dela med sig av egna tips eller reflektioner om pedagogiskt arbete till andra som arbetar inom skol. Det är också en tanken att du ska kunna hitta och skapa kontakt med kollegor på andra skolor som du kan ha ett utbyte med i ditt yrke.

Vem är Pedagogsajten till för?

– Pedagogsajten är i första hand till för pedagoger i kommunala skolor, alla skolformer, i Familjen Helsingborg. Även om du inte arbetar inom några av dessa så är Pedagogsajten öppet för alla som är intresserade och en förhoppning är att allt det som skrivs och publiceras på sajten också kan bidra till en mer positiv och balanserad bild av skola än den som ofta förmedlas i de traditionella medierna.

Vad kan jag hitta där?

– På Pedagogsajten kan du hitta artiklar och reportage om inspirerande pedagoger, arbetsmetoder och tankesätt, videoklipp och föreläsningar, lärresurser att använda direkt i klassrummet, bloggar där pedagoger som arbetar i förskola och skola skriver om sin yrkesvardag.

Kan du ge oss några personliga favorittips?

– Jag har fyra favoritgrejer på sajten:
1. Min absoluta favorit är blogginlägget om Grej Of The Day (GOTD) – jag tjatar om den så alla är nog rätt trötta på det. Men det är ett inlägg som en lärare som heter Inger Edforss Fuchs pulicerade för drygt två år sedan. Det blogginlägget har i stort sett flest besökare varje dag. Det är en sådan klockren blandning mellan inspiration och lärresurs, som kan stötta och hjälpa den som letar efter något konkret till sitt eget klassrum.
2. Jag tycker att Instagramflödet på startsidan är grymt! Vem som helst kan tagga en bild med hashtagen #videlar och på så sätt synliggöra sitt arbete på Pedagogsajten. Enkelt, snabbt, inspirerande!
3. Den tredje favoriten är en ny funktion där den som vill kan Publicera direkt. Det fungerar så att du skriver ett blogginlägg genom att fylla i ett formulär. När du klickar på knappen Skicka in och publicera sparas din text som ett utkast och så fort redaktör granskat och korrekturläst så publiceras texten som ett blogginlägg.
4. En sista favorit är en film om Pedagogistans roll (som beskriver vad en pedagogista är och hur det kan se ut att arbeta som pedagogista). Det är en favorit dels för att jag tycker att Marie och Amelie i filmen på ett intressant sätt berättar om en pedagogistas tankesätt och arbete men mest var det så himla roligt att få göra just den filmen eftersom vi bland annat filmade den på min tidigare arbetsplats och jag fick chansen att träffa en del av mina tidigare kollegor i förskolan.

Här når du Pedagogsajten: https://pedagogsajten.familjenhelsingborg.se/

Här är en film som ger en kort introduktion till vad Pedagogsajten är:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *