Vi gör maten mer klimatsmart

I Helsingborgs stads skolor tycker vi att mat är viktigt. Det gör väl alla? Men vi tycker också att det är viktigt att den är klimatsmart.

46 procent av all mat som köptes in i Helsingborg under 2017 var ekologisk. Kocken och måltidspedagogen Miljana Vulovic på Hamiltons förskola är en av alla som bidrar till att siffran fortsätter att stiga. Hon serverar nästan enbart ekologisk mat till förskolans barn och inspirerar dessutom barnen att utforska maten med alla sinnen.

Miljana Vulovic är kock och måltidspedagog på Hamiltons förskola.

Vad vi äter påverkar miljön och vårt klimat, och för Miljana är det en självklarhet att arbeta med hållbarhet.

– Förutom att jag lagar mat på kravmärkta, ekologiska och säsongsanpassade råvaror, strävar jag även efter att maten ska vara lagad från grunden och klimatsmart, säger Miljana. Därför serverar jag övervägande vegetarisk mat, och kött i form av ekologisk kyckling lagar jag endast en till två gånger per månad.

Den ekologiska maten i Helsingborgs stad har ökat avsevärt de senaste åren. Sedan 2007 har den ökat från åtta till 46 procent och andelen fortsätter att öka. Skol- och fritidsförvaltningen har även nyligen fått pengar till att arbeta med att minska matsvinnet och göra maten mer klimatsmart. Att äta klimatsmart handlar bland annat om att servera mera vegetariskt och använda råvaror efter säsong som är miljömärkta.

Miljana har även satt staden på kartan genom att bli utsedd till årets bästa förskolekock av White guide junior 2017 och tvåa i klassen årets bästa förskolekök. En del av hållbarhetsarbetet handlar också om att skapa ett engagemang, goda relationer och positiva upplevelser kring maten hos barnen. Genom det växer en matglädje fram och de känner sig otroligt stolta.

De får bland annat lära sig om matens ursprung och odla egen mat, samt att de kan påverka sina matval. Maten påverkar ju både vårt välmående och miljön. Från barnen får Miljana höra kommentarer såsom: ”Man kanske kan vispa fröna så får man mjöl”, ”Jag får inte laga mat hemma, vet inte varför, bara på låtsas”, ”Moroten är torr, den är säkert gammal”.

– I mitt kök får barnen prova mat som de kanske inte får hemma. Det kan vara bovete, mjölksyrade grönsaker, morots- och grönkålschips och olika sädesslag, berättar Miljana. Köket är öppet och barnen kan komma när de vill, jag arbetar utifrån barnens nyfikenhet och lust. Det är viktigt att barnen redan när de är små får möjlighet att skapa goda relationer till råvarorna i maten.

Här nedan kan du se ett reportage om hur det är på Hamiltons förskola där Miljana jobbar:

Avbryt

Lämna en kommentar